Onderzoeksprojecten

Bij het Autisme Expertisecentrum wordt continu onderzoek gedaan naar Autisme bij volwassenen. Hierbij kiezen we bewust voor onderwerpen die leiden tot een betere zorg voor mensen met Autisme. Ons doel is om de kwaliteit van leven van mensen met Autisme te verbeteren. Bij wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelprojecten werken we zoveel mogelijk samen met ervaringsdeskundigen en met erkende onderzoeksinstellingen.

De lopende projecten zijn:

1. Whitepapers diagnostiek
Bij het Autisme Expertisecentrum ontwikkelen we een serie whitepapers, met als doel een kwalitatieve verbetering van het diagnostisch proces. In de whitepapers gaan we in op differentiaaldiagnostiek en comorbiditeit. Bijvoorbeeld: hoe onderscheid je Autisme van een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis en wanneer gaan deze samen? Bij de ontwikkeling van de whitepapers werken we samen met andere specialistische centra. Voor de whitepapers zie:

2. Autisme en Anorexia nervosa
Onderzoek laat zien dat eetproblemen veelvuldig voorkomen bij mensen met Autisme. We weten ook dat anorexia relatief vaak voorkomt bij vrouwen met Autisme. Desondanks is er nog weinig bekend over hoe eetstoornissen bij deze vrouwen ontstaan en wat hen helpt om hiervan te genezen. Ons doel is hier meer zicht op te krijgen. Hierbij werken we onder anderen samen met Altrecht (afdeling eetstoornissen Rintveld). In deze samenwerking doen we onderzoek naar het eetgedrag van vrouwen met Autisme en anorexia nervosa. Sabrina Schröder zal op dit onderzoek promoveren.

3. Autisme en prikkelverwerking
Bij mensen met Autisme verloopt de prikkelverwerking doorgaans anders dan bij mensen zonder Autisme. Ze kunnen overgevoelig, maar ook ondergevoelig zijn voor prikkels. Beide kan leiden tot aanzienlijke problemen in het dagelijks leven. Niet voor niks is de prikkelverwerking opgenomen in de DSM-5 als criterium van Autisme. Wij vinden het belangrijk om meer zicht te krijgen op de prikkelverwerking van mensen met Autisme. Daarnaast onderzoeken we wat kan helpen bij prikkelgevoeligheid. Michelle Kiep doet hier promotie-onderzoek naar. Bij dit onderzoek wordt samengewerkt met de Katholieke Universiteit Leuven.

4. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) bij Autisme
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een relatief nieuwe therapievorm. Het doel van ACT is acceptatie van beperkingen en meer richting geven aan het leven. Ondanks dat ACT regelmatig wordt toegepast bij mensen met Autisme, zijn de effecten hiervan nog niet goed onderzocht. Bij het AEC heeft Linda ten Barge deze therapievorm aangepast aan mensen met Autisme en traint ze andere hulpverleners in de toepassing bij deze doelgroep. Daarnaast doet Linda onderzoek naar de effecten van een aangepaste vorm van ACT bij volwassenen met Autisme.